Uvođenje koncepta čistije proizvodnje u EPS-u

Bez autora
Jul 04 2012

Centar za čistiju proizvodnju potpisao je ugovor sa Elektroprivredom Srbije (EPS) za implementaciju metodologije čistije proizvodnje u četiri termoelektrane na ugalj: “Niokla Tesla A i B”, “Kolubara” i “Morava” nakon izvršene procedure javne nabavke. Njima su u Privrednoj komori Srbije (PKS) prilikom predstavljanja rezultata “Čistija proizvodnja u postrojenjima EPS”, za postignute rezultate uručeni certifikati. Termoenergetski blokovi “Termoelektrane Nikola Tesla” sa instalisanim kapacitetom od 3.015 MW čine 36 posto instalisanog kapaciteta u Srbiji. Imajući u vidu veličinu kompanije, kao i njen značaj za Srbiju moglo bi se reći da je ovo do sada najznačajniji projekat uvođenja čistije proizvodnje kod nas. U njemu učestvuje jedanaest konsultanata – eksperata za energetsku efikasnost i efikasno korišćenje resursa.

Uvođenje koncepta čistije proizvodnje u EPS-uCentar za čistiju proizvodnju potpisao je ugovor sa Elektroprivredom Srbije (EPS) za implementaciju metodologije čistije proizvodnje u četiri termoelektrane na ugalj: “Niokla Tesla A i B”, “Kolubara” i “Morava” nakon izvršene procedure javne nabavke.

Njima su u Privrednoj komori Srbije (PKS) prilikom predstavljanja rezultata “Čistija proizvodnja u postrojenjima EPS”, za postignute rezultate uručeni certifikati.

Termoenergetski blokovi “Termoelektrane Nikola Tesla” sa instalisanim kapacitetom od 3.015 MW čine 36 posto instalisanog kapaciteta u Srbiji. Imajući u vidu veličinu kompanije, kao i njen značaj za Srbiju moglo bi se reći da je ovo do sada najznačajniji projekat uvođenja čistije proizvodnje kod nas. U njemu učestvuje jedanaest konsultanata – eksperata za energetsku efikasnost i efikasno korišćenje resursa, navodi se u saopštenju PKS.

Generalni direktor Javnog preduzeća EPS Dragomir Marković je izjavio da je dugoročni cilj te kompanije dobijanje integralnog certifikata za čistiju proizvodnju. Pošto se u proizvodnji struje u termoelektranama EPS-a koristi lignit, Marković je rekao da je puno urađeno na smanjenju emisije štetnih materija u termoelektranama, posebno praškastih materijala, čija je emisija višestruko umanjena i svedena na prosek EU.

Implementacija koncepta čistije proizvodnje u Srbiji angažovala je brojne kompanije, a posebno EPS, a to pokazuje da zaštita životne sredine ne mora toliko puno da košta. U buduće će čistija proizvodnja biti realnost i neophodnost, istakao je Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja.

On je podsetio da su 2010. godine članice EU prihvatile ciljeve čistije proizvodnje, prema kojima emisija štetnih materija treba da se smanji za 20 posto. To nije nedostižno, i projekti implementacije čistije proizvodnje nisu avangarda, poručio je Koja.

Predstavnik Ministarstva životne sredine Rade Ostojić je podsetio da je to ministarstvo pre pet godina usvojilo Strategiju implementacije koncepta čistije proizvodnje i do danas su brojne kompanije primenile taj koncept, a posebno EPS.

Pri kompaniji EPS organizovan je Centar za čistiju proizvodnju, koji je obučio oko 60 stručnjaka u toj oblasti, koji su najviše finansijski pomogle Vlada Austrije, Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) i Organizacije ujedinjenih nacija za pomoć i razvoj (UNDP).

Kako je senavodi u saopštenju PKS, do sada je identifikovano 76 opcija čistije proizvodnje i efikasnog korišćenja resursa i preliminarni rezultati pokazuju da je investicijom od 83 miliona evra moguće postići uštede od 140.000 tona lignita godišnje, 700.000 kubnih metara vode godišnje, milion tona otpadnog pepela godišnje koji može kasnije da se koristi u građevinarstvu, emisije ugljen-dioksida 112.000 tona godišnje i električne energije 20 GWh godišnje.

Centar za čistiju proizvodnju Srbije osnovan je 2007. godine i deluje u okviru Tehnološko – metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  Pored  osnovnih usluga u oblasti sirovinske efikasnosti Centar veoma uspešno radi na projektu održivog upravljanja hemikalijama, “hemijski lizing” i za svoj rad je dobio nekoliko međunarodnih priznanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik